Den 23. juni 2021 træder loven om webtilgængelighed i kraft for mobilapplikationer. Fra denne dato er det derfor lovpligtigt for offentlige myndigheder og offentligretlige organer at deklarere tilgængeligheden af deres apps.
Af EU-direktivet (2102/2016 artikel 7) fremgår det, at tilgængelighedserklæringen skal kunne tilgås i applikations-butikken (eksempelvis App Store og Google Play) eller på myndighedens eget websted. Det vil sige, at der er valgfrihed hos myndigeden mellem disse to løsninger. Myndigheder kan vælge også at placere tilgængelighedserklæringen i selve app’en, hvis det er teknisk muligt.
Da Digitaliseringsstyrelsen ikke har lovhjemmel til at stille krav om hvilken af de tre løsninger, der skal anvendes, kan myndigheden derved frit vælge enten løsning 1 (applikationsbutik) eller løsning 2 (websted), mens sidstnævnte løsning 3 kan anvendes ud over de to øvrige.
Anvender flere myndigheder samme app betyder det, at den enkelte myndighed skal deklarere for egen anvendelse af applikationen på sit eget websted, da det formentlig ikke er muligt at lægge en tilgængelighedserklæring op for hver enkelt myndigheds brug af appen i applikations-butikken.
Digitaliseringsstyrelsens leverandør arbejder på højtryk for, at der kan genereres tilgængelighedserklæringer for mobilapplikationer i eksisterende WAS-Tool. Det forventes at kunne lade sig gøre primo juni 2021. Hvis man som myndighed gerne vil forberede sig, kan man med fordel kigge på indholdet af tilgængelighedserklæringerne for websteder, da emnerne, der skal deklareres for, stort set bliver identiske for websteder og mobilapplikationer. Hvis myndigheden gør sit forarbejde, vil det være en smal sag at uploade data for app’en, når WAS-tool er opdateret primo juni.
|